Ismerik az ököruszályleves legendáját? Még nem hallották? Pedig aki Egerben már járt a HBH étteremben, annak nagy valószínűség szerint beégett a memóriájába az étek neve. Ez a legenda nem úgy született, hogy történt valakivel valahol egy hihetetlen történet, a legendás étkekhez nem is szükséges ilyen alapsztori, elég ha egyszerűen felejthetetlen ízélményt nyújt. Sőt, van amikor még ez sem szükséges. Elég lehet egy marhajó, hangzatos név is. Az egri ököruszályleves is ilyen. Ha valakivel párbeszéd alakul ki a HBH-ról, biztos, hogy előbb utóbb szóba kerül az ököruszályleves. Mi ez a hangzatos lé, és honnan a hírneve?
HOZZÁTOK LEVEST!
A lé marhafarok, húsleves, tejföl, mustár, és egyéb titkok szintézise. Már akkor híres volt, amikor pedig még nem is volt ennyire finom. Az étterem újdonsült tulajdonosai is hallották, hogy az egyik legközkedveltebb tétel a menün, ezért nyomban meg is kóstolták. Úgy gondolták lehet ebből többet is kihozni, ezért addig alakították, amíg nem sikerült még magasabb szintre nemesíteni a konyha sláger levesét. Így lett az ököruszályleves az étterem falain is túlmutató gasztronómiai bon mon.
Egy ínycsiklandó ököruszályleves maradandó élményt okoz, és tisztességesen ágyaz meg a nagyszerű sörivók kedvencének. De erről majd következő bejegyzésünkben.
Jó étvágyat kívánunk!